«Είμαι Νηπιαγωγός»
- Χριστίνα - Χαρά Μαρίνου
- Sep 29, 2015
- 3 min read

Ακούμε πολύ κόσμο να λέει «Είμαι νηπιαγωγός», αλλά τι σημαίνει τελικά αυτό; Τι έχει σπουδάσει; Τι έχει μάθει; Τι έχει δει; Η νέα γενιά δεν έχει μείνει στις σχολές διετούς φοίτησης του ’80. Υπάρχουν σχολές με μεγάλες διαφοροποιήσεις που πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι είναι το ίδιο πράγμα. Είσαι νηπιαγωγός (ΑΕΙ); Είσαι βρεφονηπιοκόμος (ΤΕΙ); Είσαι βοηθός βρεφονηπιαγωγός (ΙΕΚ); Έχεις τελειώσει ΤΕΕ βρεφοκομίας; Οι τελευταίες δύο κατηγορίες δεν επιτρέπεται καν να έχουν μόνες τους ένα τμήμα με παιδιά, αλλά στην πράξη αυτό δεν εφαρμόζεται σχεδόν ποτέ. Όλα βυθίζονται στον ωκεανό του ευρώ.
Κατάρτηση-Σπουδές: Για την πρώτη κατηγορία, μπορώ να σου λύσω οποιαδήποτε απορία. Η φοίτηση είναι τουλάχιστον τετραετής και η πρακτική γίνεται για 5 εξάμηνα παράλληλα με τις σπουδές σε δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά (πρόσφατα μπήκαν και μερικοί άλλοι φορείς μέσω ΕΣΠΑ), ενώ εξετάζονται σε μαθήματα που αφορούν το φάσμα της ηλικίας 0 έως 7 ετών. Πρόκειται για σχολές καθαρά νηπιαγωγών (τμήματα εκπαίδευσης και αγωγής στις προσχολικές ηλικίες) ή για παρακλάδια Φιλοσοφικών Σχολών (π.χ. ΦΠΨ = Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας), τα οποία βέβαια δεν ξέρω ακριβώς τι εργασιακά δικαιώματα έχουν στην εκπαίδευση. Για τους δεύτερους τώρα... Πρόκειται για τετραετή φοίτηση πάλι, με ένα εξάμηνο πρακτικής σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς (και όχι νηπιαγωγεία). Τονίζω το πού γίνεται η πρακτική τους γιατί πολύ συχνά ο βρεφονηπιαγωγός θεωρείται το ίδιο με το νηπιαγωγό, που σε καμία περίπτωση δε μοιάζουν οι σπουδές τους, το αντικείμενο εξειδίκευσή τους ή η επαγγελματικές τους ευκαιρίες. Μετά από αυτές τις δύο κατηγορίες έχουμε τους βοηθούς των παραπάνω, που βγαίνουν από ΙΕΚ (διετούς φοίτησης και κάνουν την πρακτικής τους εκτός σπουδών σε ιδιωτικά ιδρύματα με ή χωρίς πληρωμή, ανάλογα με τη συμφωνία με τον "εργοδότη") και ... ΤΕΕ. Τα ΤΕΕ, για όποιους δεν ξέρουν είναι τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια. Μπορείς να γραφτείς σε ένα ΤΕΕ από τη Β'Λυκείου και διαρκεί δύο χρόνια. Μετά, μπορείς να συνεχίσεις στο Β' Κύκλο Σπουδών που διαρκεί άλλο ένα και έτσι να εγγραφούν στην αντίστοιχη ειδικότητα ΙΕΚ για ακόμα ένα χρόνο.
Στο εξωτερικό: Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ αναγνωρίζονται στην κλίμακα UK NARIC της Αγγλίας ως Level 8 (Bachelors Honour's Degree), οι απόφοιτοι ΤΕΙ ως Level 5 (Bachelors Ordinary Degree) και οι απόφοιτοι ΙΕΚ ως Level 4. Οι απόφοιτοι ΤΕΕ ως απόφοιτοι Λυκείου. Εργασία: Οι νηπιαγωγοί, απόφοιτοι ΑΕΙ μπορούν να εργαστούν σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού (δημόσιο (ΠΕ60)/ιδιωτικό τομέα) και μπορούν να ανοίξουν δικό τους παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο. Όλα τα παραπάνω υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Οι βρεφονηπιοκόμοι, απόφοιτοι ΤΕΙ, μπορούν να εργαστούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφοκομεία, παιδικούς σταθμούς (δημόσιο/ιδιωτικό τομέα) και να ανοίξουν δικό τους βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό. Αυτά όλα υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Για τα ΙΕΚ και τα ΤΕΕ ξέρω λίγα πράγματα (για τα τελευταία δεν ξέρω καν αν έχουν εργασιακά δικαιώματα, με τη λογική ότι είναι απόφοιτοι επαγγελματικού λυκείου). Ο απόφοιτος ΙΕΚ βρεφονηπιαγωγού, πρέπει να κάνει την πρακτική του κάπου για να εργαστεί ως βοηθός των πρώτων κατηγοριών. Αυτό σημαίνει ότι και στην πρακτική του το ίδιο επάγγελμα εξασκεί. Δεν έχει δηλαδή την απαραίτητη πρακτική κατάρτηση παίρνοντας το πτυχίο του. Σε πολλές περιπτώσεις (αν όχι στις περισσότερες) οι απόφοιτη των ΙΕΚ δεν εργάζονται μόνο ως βοηθοί, αλλά τους πετούν "παράνομα" τη σκυτάλη, οι εργοδότες τους και αναλαμβάνουν μόνοι τους τμήματα με μωράκια. Συνοψίζοντας: Ο απόφοιτος ΤΕΙ και ΑΕΙ, παίρνοντας το πτυχίο του και έχοντας κάνει πρακτική πριν βγει στην αγορά εργασίας, πρέπει να περάσει από ειδικές εξετάσεις (ψυχολογικές, ψυχιατρικές, παθολογικές και να έχει λευκό ποινικό μητρώωο) για να βγάλει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι επόμενες δύο ειδικότητες, δε χρειάζονται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μιας που ο νόμος τους απαγορεύει να μείνουν μόνοι τους με παιδιά (όχι όμως και οι εργοδότες-ιδιωκτήτες ιδιωτικών ιδρυμάτων για παιδιά).
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις προπτυχιακές σπουδές των αντίστοιχων τμημάτων.
Recent Posts
See AllΑν και αργοπορημένα, εύχομαι σε όλους εσάς εκεί έξω μια υπέροχη χρονιά, γεμάτη υγεία, χαμόγελα και ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν!...
Comments