top of page
Search

Θρησκευτική διδασκαλία στα σχολεία της Ελλάδας.

  • Χριστίνα - Χαρά Μαρίνου
  • Sep 29, 2015
  • 2 min read

Προσωπικά, το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής μου ζωής, δεν το πέρασα σε Ελληνικό σχολείο. Από αυτό όμως, θυμάμαι ακόμα, μία φίλη μου, η οποία ήταν μάρτυρας του Ιαχωβά και στα θρησκευτικά έπρεπε να βγαίνει από την τάξη και να περιπλανιέται άσκοπα στους χώρους του σχολείου, μόνη της, χωρίς να κάνει τίποτα παραγωγικό. Θεωρώ απαράδεκτο, σε μία χώρα που το Σύνταγμά της παραχωρεί ανεξιθρηκεία να γίνεται μάθημα ΠΙΣΤΗΣ στα σχολεία της. Σαν εκπαιδευτικός, πάντα μου μάθαιναν να κάνω τα αδύνατα δυνατά για να μην πληγωθεί ένα παιδί. Μέχρι και να μη διορθώνω με κόκκινο χρώμα μου είπαν... Το ότι ένα παιδί λοιπόν, θα αντιμετωπίζεται σαν απόκληρος, επειδή γεννήθηκε σε μία οικογένεια που έχει διαλέξει μία άλλη θρησκεία, το θεωρώ απαράδεκτο και απόλυτα αντιδημοκρατικό. Το ότι το παιδιά αυτά συχνά γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού, με τρομάζει ακόμα περισσότερο για το πόσα λάθη υπάρχουν στο σύστημα εκπαίδευσης της χώρας. Το να δεχτεί ένα παιδί μία θρησκεία, είναι επιλογή δική του!!! Μπορώ να δεχτώ, ότι κάποιοι γονείς θεωρούν ότι είναι επιλογή δική τους, αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, η θρησκεία και η άσκηση αυτής, μαθαίνονται στο σπίτι, στην οικογένεια και όχι σε ένα σχολείο. Δεν μπορείς να κατευθύνεις τα παιδιά, τα μικρά αυτά μυαλά που λειτουργούν σαν σφουγγάρια, προς μία θρησκευτική κατεύθυνση. Πραγματικά, όλο αυτό μου ακούγεται απόλυτα παράνομο. Ναι, η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Τα παιδιά των υπόλοιπων Ελλήνων; Γιατί δε διδάσκεται στα σχολεία μας η θρησκεία των Μουσουλμάνων; Έχουμε πολλούς και στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά μας. Έχουμε επίσης Προτεστάντες και Ευβραίους. ΕΛΛΗΝΕΣ! Δε θα μιλήσω για τις θρησκείες των μεταναστών μας, γιατί πάει σε άλλο θέμα. Όταν το ΥΠΑΙΠΘ αποφάσισε να είναι τα θρησκευτικά υποχρεωτικό μάθημα, με δεδομένο εγχειρίδιο, σκέφτηκε τι θα διδάσκονται στα σχολεία της Δυτικής Θράκης; Θέλετε να υπάρχουν παιδιά που ζουν στο περιθώριο; Παιδιά που νιώθουν ότι δεν ανήκουν στη "δωρεάν παιδεία" μας; Τα παιδιά που θέλουν να μάθουν για την ορθόδοξη εκκλησία, μπορούν να πάνε σε αυτήν και να τα διδαχτούν όλα. Ο προσηλυτισμός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν είναι σχολικό μάθημα. Προσωπικά, αποφοίτησα από Αμερικάνικο σχολείο. Στο σχολείο μου υπήρχε μάθημα θρησκευτικών. Λεγόταν "Social Studies" και είχε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τις θρησκείες του κόσμου. Ήταν επιλογής και σου παρείχε γνώση, όχι καθοδήγηση. Μάθαινες γεγονότα και όχι τρόπους λατρείας. Μάθαινες τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε θρησκείας. Μάθαινες πως κάποιοι άνθρωποι, ανά την ιστορία, φανατίστηκαν τόσο πολύ, που στο όνομα της αγάπης, σκότωναν ανθρώπους και παρερμήνευαν τα ιερά τους κείμενα. Μάθαινες να διαλέξεις τη θρησκεία σου με προσοχή και να μην οδηγηθείς ποτέ σε πράξεις που θα πληγώσουν άλλους ανθρώπους, εις το όνομα αυτής. Τέτοια θρησκευτικά, θέλω στο σχολείο του παιδιού μου!!!




 
 
 

Recent Posts

See All
Καλή Χρονιά!

Αν και αργοπορημένα, εύχομαι σε όλους εσάς εκεί έξω μια υπέροχη χρονιά, γεμάτη υγεία, χαμόγελα και ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν!...

 
 
 

Comentarios


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 by Christina Chara Marinos

 

Όλο το υλικό του ιστοχώρου διέπεται από τις αρχές προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και διατίθεται στους επισκέπτες μόνο σαν πληροφόρηση και μόνο για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο περιεχομένου, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια. Η μη επιτρεπτή χρήση του ιστοχώρου αυτού σημαίνει καταλογισμό ευθυνών σύμφωνα με τον Ν. 2121/93 και τους κανόνες διεθνούς δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.


Οποιοδήποτε υλικό, εμπορικό σήμα ή λοιπό περιεχόμενο τρίτων που βρίσκεται στον ιστοχώρο αυτό είναι προστατευμένο από νομικά και πνευματικά δικαιώματα από τρίτους που έχουν παραχωρήσει στην επιχείρηση τα παραπάνω υλικά για προώθηση των προϊόντων.
 

Αναφορά Δημιουργού — Θα πρέπει να καταχωρίσετε αναφορά στο δημιουργό , με σύνδεσμο της άδειας, και με αναφορά αν έχουν γίνει αλλαγές . Μπορείτε να το κάνετε αυτό με οποιονδήποτε εύλογο τρόπο, αλλά όχι με τρόπο που να υπονοεί ότι ο δημιουργός αποδέχεται το έργο σας ή τη χρήση που εσείς κάνετε.

 

Παρόμοια Διανομή — Αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει ν δινείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο.
 

bottom of page