top of page
Search

Σχολικός Εκφοβισμός

  • Χριστίνα - Χαρά Μαρίνου
  • Sep 29, 2015
  • 2 min read

Για ορισμένα παιδιά, το σχολείο αποτελεί ένα πραγματικό πεδίο μάχης, όπου ζουν με το φόβο ότι θα γίνουν θύμα κάποιου "παλληκαρά". Πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο κάθε μέρα γιατί φοβούνται ότι θα πέσουν θύμα εκφοβισμού. Επιπλέον, ο εκφοβισμός αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.


Η πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού χρησιμοποιεί ως μέσον το internet. Οι διαδυκτιακοί "παλληκαράδες" χρησιμοποιούν το internet για να χλευάσουν τους άλλους, να διασπείρουν φήμες και να δημοσιεύσουν παραποιημένες φωτογραφίες. Ο εκφοβισμός αυτός είναι συνήθως ανώνυμος και πολλές φορές τα θύματα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το θύτη, γεγονός που τα καθιστά ιδιαιτέρως ευάλωτα και απροστάτευτα. Η δημόσια φύση του διαδικτυακού εκφοβισμού κάνει το θύμα να νιώθει ταπεινωμένο, κάτι που μπορεί να έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις.


Περίπου το 10%-15% των μαθητών εκφοβίζουν τους άλλους κάποια στιγμή στην ζωή τους. Οι μισοί από αυτούς προέρχονται από οικογένεια με ιστορικό κακοποίησης, παρακολουθούν περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές με βίαιες σκηνές και παρεκτρέπονται περισσότερο στο σπίτι και στο σχολείο, απ'ό,τι τα άλλα παιδιά. Όταν η συμπεριφορά τους αυτή τους δημιουργεί προβλήματα, συχνά προσπαθούν, με ψέματα, να αποφύγουν τις συνέπειες και δε δείχνουν μεταμέλεια για τις πράξεις τους. Συγκρητικά με τους συνομήλικους τους, οι "παλληκαράδες" είναι πιθανότερο, ως ενήλικες, να παραβαίνουν τους νόμους.



Τα θύματα εκφοβισμού έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Τις περισσότερες φορές είναι μοναχικά και παθητικά άτομα. Συχνά κλαίνε εύκολα και φαίνεται να μην έχουν τις κοινωνικές δεξιότητες, που είναι απαραίτητες για την αποτροπή συνθηκών εκφοβισμού. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να αντιδράσουν με χιούμορ στο χλευασμό των συμμαθητών τους. Παρόλου που τα παιδιά με τέτοια χαρακτηριστικά τείνουν να αποτελούν συχνότερα θύματα εκφοβισμού, ακόμα και παιδιά, που δεν έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, κάποια στιγμή στη σχολική τους ζωή μπορεί να πέσουν θύματα εκφοβισμού. Περίπου το 90% των παιδιών μέσης παιδικής ηλικίας αναφέρουν ότι έχουν περιστασιακά γίνει θύματα εκφοβισμού, μερικές φορές και στην προσχολική ηλικία.


 
 
 

Recent Posts

See All
Καλή Χρονιά!

Αν και αργοπορημένα, εύχομαι σε όλους εσάς εκεί έξω μια υπέροχη χρονιά, γεμάτη υγεία, χαμόγελα και ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν!...

 
 
 

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 by Christina Chara Marinos

 

Όλο το υλικό του ιστοχώρου διέπεται από τις αρχές προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και διατίθεται στους επισκέπτες μόνο σαν πληροφόρηση και μόνο για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο περιεχομένου, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια. Η μη επιτρεπτή χρήση του ιστοχώρου αυτού σημαίνει καταλογισμό ευθυνών σύμφωνα με τον Ν. 2121/93 και τους κανόνες διεθνούς δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.


Οποιοδήποτε υλικό, εμπορικό σήμα ή λοιπό περιεχόμενο τρίτων που βρίσκεται στον ιστοχώρο αυτό είναι προστατευμένο από νομικά και πνευματικά δικαιώματα από τρίτους που έχουν παραχωρήσει στην επιχείρηση τα παραπάνω υλικά για προώθηση των προϊόντων.
 

Αναφορά Δημιουργού — Θα πρέπει να καταχωρίσετε αναφορά στο δημιουργό , με σύνδεσμο της άδειας, και με αναφορά αν έχουν γίνει αλλαγές . Μπορείτε να το κάνετε αυτό με οποιονδήποτε εύλογο τρόπο, αλλά όχι με τρόπο που να υπονοεί ότι ο δημιουργός αποδέχεται το έργο σας ή τη χρήση που εσείς κάνετε.

 

Παρόμοια Διανομή — Αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει ν δινείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο.
 

bottom of page