Ιδιαίτερη ή ομαδική εκπαίδευση;
- Χριστίνα - Χαρά Μαρίνου
- Sep 29, 2015
- 5 min read

Πολλές μαμάδες έχουν το ίδιο πρόβλημα, λίγο καιρό μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Πρέπει να γυρίσουν στη δουλειά άμεσα και κάποιος πρέπει να αναλάβει το μωράκι τους. Να επιλέξουν μία κοπέλα; Να επιλέξουν να το γράψουν σε ένα βρεφικό σταθμό; Να επιλέξουν τον παππού και τη γιαγιά; Τέτοια διλήμματα θα εμφανίζονται καθ’όλη τη διάρκεια της ανήλικης (και όχι μόνο) ζωής του μικρού σας. Να το γράψω σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών; Να προσλάβω μία καθηγήτρια; Να το γράψω σε κάποιο ωδείο; Να πηγαίνει σε κάποια δασκάλα μουσικής; Και άλλα πολλά ερωτήματα που θα ανακαλύψετε στην πορεία. Η απάντηση είναι μία και ίδια για όλες τις ερωτήσεις. Το κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και για κάθε παιδάκι, κάποιες καταστάσεις διδασκαλίας-μάθησης είναι πιο ευνοϊκές από κάποιες άλλες. Πολλά παιδάκια λειτουργούν καλύτερα σε επαφή με άλλα παιδιά και πολλά από αυτά λειτουργούν πιο συγκεντρωμένα σε ένα κατ’οίκον-εστιασμένο μάθημα. Όποια περίπτωση και αν διαλέξετε για το παιδί σας όμως, θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό κέντρο ή το σωστό εκπαιδευτικό. Ορίστε κάποια πράγματα που θα πρέπει να ψάξετε, σε γενικές γραμμές.
Αν επιλέξετε μία κοπέλα με γνώσεις και ειδική άδεια που να της επιτρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά, τότε θα έχετε έναν άνθρωπο ειδικά εκπαιδευμένο και εστιασμένο στις ανάγκες του δικού σας παιδιού. Αυτός ο άνθρωπος, θα λογοδοτεί άμεσα σε εσάς και θα σας πληροφορεί αναλυτικά για ΟΛΕΣ τις κινήσεις των παιδιών σας και για όλα τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτές. Θα μπορεί να οργανώνει μία εκπαιδευτική και πλούσια καθημερινότητα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας. Θα γλυτώσετε από πολλές παιδικές αρρώστιες που θα κόλλαγε το παιδί αν ανήκε σε ένα σύνολο παιδιών κοινής ηλικίας και θα έχετε λόγο στην αλλαγή του προγράμματος που ακολουθεί η συγκεκριμένη κοπέλα. Επίσης, η κοπέλα που μπορεί να επιλέξει ένας γονέας, θα περάσει από τον δικό του έλεγχο και δε θα υπάρχουν στοιχεία γι αυτήν, που θα "κουκουλώνει" ένα ίδρυμα. Από την άλλη, είναι πολύ πιο οικονομικό να γράψετε το παιδί σας σε έναν βρεφικό σταθμό.

Στο βρεφικό σταθμό, το παιδί θα έρθει από πολύ νωρίς σε επαφή με άλλα παιδιά. Εκεί, θα βαδίσει στα πρώτα βήματα της κοινωνικοποίησης και θα μάθει να συνεργάζεται. Θα δείτε πόσο διαφορετικά θα αντιδράει σε μία βόλτα στην παιδική χαρά. Θα γνωρίσει διαφορετικές οικογένειες, μέσα από τα διαφορετικά παιδάκια και ουσιαστικά θα είναι η πρώτη του ένταξη στην προσχολική εκπαίδευση, που σημαίνει ότι θα κάνει πολύ πιο εύκολο το βήμα για το Νηπιαγωγείο. Μην περιμένετε από το προσωπικό του βρεφικού σταθμού όμως, να δίνει την ίδια προσοχή με μία "babysitter". Μην περιμένετε να δει το προσωπικό όλες τις λεπτομέριες της συμπεριφοράς του παιδιού και να ανακαλύψει όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδάκι, καθώς και να έχει το χρόνο και τη δυνατότητα να ασχοληθεί με αυτά. Πραγματικά, λοιπόν, το τι θα διαλέξετε, εξαρτάται από την προσωπικότητα που ήδη έχει επιδείξει το παιδάκι. Αν είναι ένα παιδάκι που δε φαίνεται να νιώθει άνετα με άλλους τριγύρω, ίσως να δυσκολευτεί πιο πολύ στο βρεφικό σταθμό, αλλά θα του κάνει πολύ καλό. Αν είναι ένα παιδάκι που βαριέται εύκολα ή που ίσως να είναι λίγο πιο υπερκινητικό, αλλά είναι αρκετά κοινωνικό, θα βρει πιο ενδιαφέρουσες τις δραστηριότητες μιας κοπέλας που θα εστιάσει στις ανάγκες του. Απλά θέλω να πω κάτι για το μεγάλο "μπέρδεμα" που δημιουργείται σε αυτή τη χώρα, μιας που οι "εταιρείες" που παρέχουν προσωπικό τύπου babysitters είναι λίγες και κυκλοφορούν διάφορες... γνώμες για τις freelancer babysitters. Κάποιος μπορεί να προσλάβει ένα κοριτσάκι 18 χρονών που δηλώνει "αγάπη για τα παιδιά και γλυκιά φυσιογνωμία". Κάποιος άλλος μπορεί να επιλέξει μία κυρία που αυτοχαρακτηρίζεται "μαμά δύο παιδιών στο πανεπιστήμιο με μεγάλη εμπειρία στην ανατροφή των παιδιών". Στο εξωτερικό υπάρχουν ολόκληρες σχολές γι αυτές τις κατηγορίες. Δε βάζει μία αγγελία κάθε κοπέλα που θεωρεί ότι "έλα μωρέ... πόσο δύσκολο θα είναι να κρατάς ένα παιδάκι". Αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο λοιπόν, βγάζει συμπεράσματα σαν το παρακάτω:
Προτιμήσαμε σταθμό και αυτό γιατί δεν εμπιστευόμαστε να βάλουμε κάποια κοπέλα άγνωστη σπίτι για όλους τους γνωστούς λόγους. Στο σταθμό είναι πιο υπεύθυνα τα πράγματα και μπορείς όποια στιγμή θέλεις να πας απροειδοποίητα να δεις τι γίνεται.
Μία άγνωστη κοπέλα, παραμένει άγνωστη είτε στο χώρο ενός βρεφικού σταθμού, είτε στο
σπίτι σας (τώρα όταν μιλάμε για επαγγελματίες, γιατί δεν καταλαβαίνω τι άλλο θα μπορούσατε να προσλάβετε όταν μιλάμε για το παιδί σας, δεν ξέρω τι εννοείτε "για όλους τους γνωστούς λόγους"). Επίσης, μία βρεφονηπιοκόμος είναι το ίδιο υπεύθυνη είτε δουλεύει σε σταθμό είτε στο σπίτι. Και στους δύο χώρους έχει να λογοδοτήσει σε κάποιον, επειδή είναι υπεύθυνη για ένα παιδάκι. Επίσης, τον ίδιο "απροειδοποίητο έλεγχο" μπορεί να κάνει μία μαμά και στο σταθμό και στο σπίτι. Τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω κάτι. Αν είναι να νιώθει κάποιος την ανάγκη για απροειδοποίητο έλεγχο, σημαίνει ότι δε νιώθει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτήν λοιπόν, δεν ξέρω πώς επέτρεψε να μείνει το παιδί του μόνο σε ένα χώρο. Για να μην τα πολυλογώ, το θέμα είναι να κάνετε τους σωστούς ελέγχους. Τόσο αν επιλέξετε ένα σταθμό, όσο κι αν επιλέξετε μία επαγγελματία που δε συνεργάζεται με ένα σταθμό, έχετε το δικαίωμα να μάθετε κάποια πράγματα, ζητήστε τους λοιπόν κάποια διαπιστευτήρια για την ίδια ή για το προσωπικό του σταθμού... Για μία babysitter ζητήστε να δείτε το πτυχίο της, ζητήστε της ένα αντίγραφο του ποινικού μητρώου της (πλέον το παίρνουμε και από τα ΚΕΠ - αν διαθέτει άδεια άσκησης ή διδασκαλίας, δε χρειάζεται, μιας που το έχει ήδη καταθέσει για να βγάλει την άδεια), ζητήστε να μιλήσετε με άλλους γονείς που έχει συνεργαστεί (συστατικές επιστολές) και αφιερώστε αρκετή ώρα στο να συζητήσετε μαζί της, τόσο πριν την προσλάβετε, όσο και μετά, ώστε να καταλήξετε στο καλύτερο δυνατόν πρόγραμμα για το μωράκι. Επίσης, ζητήστε να δείτε μία άδεια διδασκαλίας ή άσκησης που μπορούν να βγάλουν σε αυτά τα επαγγέλματα, καθώς, για να την πάρουν, έχουν περάσει από ψυχιατρικό έλεγχο. Ζητείστε να σας αναλύσει το εκπαιδευτικό πρότυπο που ακολουθεί, καθώς και τους τρόπους πειθαρχίας που χρησιμοποιεί.

Όσον αφορά το σταθμό, ρωτήστε για το προσωπικό του. Είναι απόφοιτοι κάποιου ΑΕΙ/ΤΕΙ/ΙΕΚ και αν ναι ποιου; Έχουν έμπειρο προσωπικό; Σε ένα σταθμό, το 100% του προσωπικού μπορεί να αποτελείται από κοπέλες που κάνουν την πρακτική τους αμισθί. Είναι ωραίο να υπάρχουν νέα πρόσωπα σε ένα σταθμό που ασχολείται με μωράκια, αλλά καλό θα ήταν να ελέγχονται -τουλάχιστον- από κάποιον πιο έμπειρο. Μάθετε για την ασφάλεια του κτιρίου. Υπάρχουν πολλές σκάλες; Θα πρέπει τα παιδιά να αλλάζουν συχνά χώρους; Ελένξτε οι ίδιοι την καθαριότητα του χώρου. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδάκια σας θα τρώνε και θα επισέπτονται την τουαλέτα εκεί. Ρίξτε μία ματιά στα παιχνίδια που υπάρχουν εκεί. Σε τι κατάσταση είναι; Μία από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε είναι αν τα παιδιά επιβλέπονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, του φαγητού και του ύπνου και να ζητήσετε να σας δώσουν μία σαφή και λεπτομερή ιδέα του τι εννοούν "επίβλεψη" γι αυτές τις ώρες της ημέρας. Τέλος, αν δε σας ενδιαφέρει απλά να είναι το παιδί σας σε ένα χώρο, όσο εσείς θα είστε στη δουλειά, ζητήστε να σας ενημερώνουν για το "τι μαθαίνουν" και για το αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος να μάθουν κάποια πράγματα. Επίσης, μάθετε πόσα παιδάκια αντιστοιχούν σε κάθε εκπαιδευτικό. Αν είναι πάνω από 6-7 παιδάκια για κάθε εκπαιδευτικό, θα μου κακοφαινόταν. Μάθετε για το εκπαιδευτικό "σύστημα" που ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί στο σταθμό και τις μεθόδους πειθαρχίας. Όπως καταλαβαίνετε, ο δρόμος για την τελική επιλογή του βρεφικού σταθμού ή της εκπαιδευτικού ενός παιδιού, είναι μακρύς και θα πρέπει η τελική απόφαση να στηρίζεται στην υπευθυνότητα και τη σιγουριά.
Recent Posts
See AllΑν και αργοπορημένα, εύχομαι σε όλους εσάς εκεί έξω μια υπέροχη χρονιά, γεμάτη υγεία, χαμόγελα και ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν!...
Comments